Astronomi och mytologi

Om du har barn och vill få dem intresserade av astronomi så är antik mytologi ett bra tillvägagångssätt. Speciellt de gamla grekiska myterna handlar ofta om olika stjärnkonstellationer och här finns det spännande, roliga, sorgliga, läskiga och underhållande berättelser att ta del av.

Få ogillar de gamla grekiska sagorna och det brukar till och med gå att motivera sura tonåringar med dem. Ett vanligt missförstånd med just denna berättartradition är att de var sagor i bemärkelsen ”barnberättelser”. I själva verket var de framförallt riktade åt vuxna, och ett sätt att förmedla historia och religiösa åskådningar på, liksom att förklara varför världen var som den var.

Stjärnor och hjältar

Det finns en myriad av grekiska stjärnberättelser och en av de mest kända är den om Plejaderna, den konstellation som syns alldeles bredvid Oxens stjärnbild. Plejaderna var sju systrar som det finns ett flertal berättelser om. När de blev jagade av jägaren Orion så försökte de komma undan genom att förvandla sig till fåglar men när inte det fungerade flög de upp till stjärnhimmelen i stället. För att se dem kan du börja med att först identifiera Orion och sedan Oxen som ställt sig mellan honom och systrarna för att försöka skydda dem.

En mycket karaktäristisk stjärnbild som också är ganska lätt att identifiera är Cassiopeja som ser ut som ett ”w” och som ligger nära polstjärnan. Om Cassiopeja berättas att hon blev hängd upp och ner på stjärnhimmelen av havsguden Poseidon, som blivit förbannad över att hon påstått sig vara vackrare än havsnymferna.

Planeter och gudar

Även planeterna är kopplade till den grekiska mytologin då de är uppkallade efter gudarna, även om de på svenska fått sina namn från de romerska motsvarigheterna. Med det blotta ögat är det möjligt att se upp till fem av solsystemets planeter, inklusive kärleksgudinnan Venus/Afrodite och hennes älskare Mars/Ares.

Att lära sig mytologi i samband med stjärnkonstellationerna är, förutom underhållningsvärdet, dessutom ett bra sätt att komma ihåg namn och platser utantill.