Börja med astrofotografering

Att börja fotografera stjärnhimlen kan vara en fantastisk hobby. Vem som helst kan börja med det så länge de har tillgång till en plats där det är möjligt att verkligen se himlen samt har rätt utrustning. Skulle du vara intresserad av astrofotografering men bor i en storstad kan det vara svårare att hitta ett ställe där alla ljus inte skymmer himlen. Det brukar fungera bra att bege sig en bit utanför staden eller till en plats där alla ljus inte når.

Utrustningen du behöver

Vilket utrustning du behöver för att fotografera stjärnhimlen beror på hur bra foton du vill ha. Om du är nybörjare kan du klara dig med en DSLR-kamera eller en CCD-kamera. Det rekommenderas dock att du läser på om de olika typer av kameror som går att använda innan du köper en. En riktig kamera eller ett teleskop som tillåter fotografering kommer kosta en del pengar. Så det är inget du rekommenderas springa ut och köpa direkt.

Vintergatan

De flesta som är intresserade av att börja med astrofotografering säger att de vill fota Vintergatan, men vad många inte inser är att alla stjärnor som går att se ingår i Vintergatan. Det är nämligen galaxen där vi bor. De som har mer erfarenhet av astrofotografering och säger att de fotar Vintergatan menar istället de tätaste, mer centrala delarna. Det finns flera bilder du kan ta en titt på online som ger en tydligare beskrivning om hur ett astrofotografi kan se ut. Men att ha rätt utrustning och plats för fotograferingen är inte allt. För att ta fantastiska bilder krävs det en hel del erfarenhet, så ju oftare du tar foton desto bättre kommer de att bli. Det finns nämligen fler faktorer du bör ha i tanken, till exempel om det är fullmåne eller inte. En fullmåne kan göra det lite svårare att ta bra foton.