Lite kort om stjärnhimlen och stjärnbilder

Stjärnhimlen bjuder på en blandning mellan fantastiska saker. Med ett bra teleskop är det dessutom möjligt att se en stor del av vad som finns där ute. Ett bra ställe att börja är stjärnbilder. Det finns över 80 stjärnbilder som går att se från jorden, dock är det inte möjligt att se alla dessa från Sverige. De flesta som är möjliga att se från Sverige har sin historia i det antika Grekland samt dess mytologi. Skulle du befinna dig på en plats där gatlampor och andra ljus inte är i vägen kan du se mer än endast stjärnor. Det går att se planeter, nebulosor, andra galaxer och stjärnhopar.

En bra startpunkt

Om du skulle vilja lära dig mer om stjärnbilder och var de befinner sig finns det ett tips på var du kan börja. Orions bälte är enligt de flesta ett bra ställe att börja på eftersom det är en stjärnbild som är väldigt lätt att hitta. Den består av tre lysande stjärnor i rad och när du identifierat den bör det bli lättare att hitta fler stjärnbilder. Men innan du börjar kan det vara en bra idé att lära dig hur andra stjärnbilder ser ut, annars kommer du bli väldigt förvirrad. Det finns bilder på hur det ser ut som du kan ta med dig och sedan jämföra, det gör det lättare tills du lär dig att identifiera alla bilder själv.

Efter att man hittat Orions bälte är det lätt att hitta var Oxen befinner sig. Det enda du måste göra är att följa Orions bälte snett uppåt mot höger. Där ska Oxens horn forma ett tydligt V. Efter det kan du fortsätta med att identifiera Stora hunden, den ligger sydost om Orions och för att hitta den kan du först leta efter Sirius, vilket är en av de starkaste lysande stjärnorna.