Observatorier i Sverige

Som hobbyintresserad astrofotograf, eller astronomientusiast, kan man komma en bra bit genom egna studier av stjärnhimlen – både hemmavid med bra utrustning, eller med material som finns tillgängligt online. Men om man är sugen på att träffa likasinnade, eller vill skåda natthimlen genom ett rejält teleskop, är ett besök på ett observatorium att rekommendera. Där finns ovärderlig expertkunskap att hämta, och flera är öppna för vanliga besökare. Här följer några exempel:

Slottsskogsobservatoriet

I Göteborgsområdet finns flera observatorier, och vill man slippa ljusföroreningar kan det vara lämpligt att åka en bit utanför staden. Ett av de mest centrala och populära är dock Slottsskogsobservatoriet. De tar emot besök från såväl privatpersoner som skolklasser och föreningar. Observatoriet grundades 1929 och har 4 olika teleskop, 2 spegelteleskop och 2 linsteleskop. Det är Sveriges enda folkobservatorium, vilket betyder att dess syfte är att utbilda allmänheten och anordna visningar. Här håller också Göteborgs Astronomiska Klubb till.

Saltsjöbaden

I Saltsjöbaden ligger Stockholms observatorium, eller åtminstone brukade det ligga där. Större delen av verksamheten är nedlagd och flyttad till ett centrum i Roslagstull, men teleskopen används till undervisning av kunskapsskolan. Byggnaden är numera ett statligt byggnadsminne, och i de övriga lokalerna bedrivs gymnasieundervisning.

Tycho Brahe-observatoriet

Detta observatorium ligger nära Malmö, och drivs av det Astronomiska Sällskapet Tycho Brahe. Här välkomnas både skolklasser och allmänheten till visningar, men det krävs bokning för att säkra en plats. På plats finns tre olika teleskop, bland annat ett radioteleskop. Själva observatoriet är förhållandevis ungt då det anlades först 1973.

Umevatoriet

Som namnet kanske avslöjar ligger Umevatoriet just utanför Umeå. Det är både ett observatorium och ett planetarium, och är en publik verksamhet. Umeås kommun och universitet driver det tillsammans i syfte att främja intresset för teknik och vetenskap. Det grundades 2006 och har snabbt blivit ett uppskattat besöksmål i trakten. Under 2020 byter verksamheten form och kommer i framtiden gå under namnet Curiosum.